Frågor & svar

Vad är hiv?

Hiv förkortning på humant immunbrist virus. Viruset angriper en viktig del av kroppens immunförsvar, nämligen CD4-cellerna. Hiv är en kronisk sjukdom, vilket betyder att den inte går att bota. Med medicinsk behandling blir virusmängden i blodet så liten att immunförsvaret fungerar lika bra som hos vem som helst.

Hur kan hiv överföras?

  • Genom oskyddat sex.
  • Från mor till barn under graviditet, förlossning eller via amning.
  • Genom blodpreparat som inte hiv-testats.
  • Genom orena sprutor.

Hur många lever med hiv i Sverige?

Ungefär 7000 personer lever med hiv i Sverige. Av dem är cirka 165 barn och unga under 18 år.

Vad är skillnaden mellan hiv och aids?

Hiv är ett virus. Med läkemedelsbehandling mot hiv kan du leva och må bra lika länge som andra. Utan läkemedelsbehandling kan hivviruset påverka immunförsvaret så pass mycket att kroppen inte längre kan skyddas från allvarliga infektioner och tumörer. Det är detta tillstånd som kallas aids (förvärvat immunbristsyndrom).

Kan man bli frisk från aids?

En person som har utvecklat aids kan genom att påbörja läkemedelsbehandling, återfå ett gott immunförsvar och en bra hälsa. Med tillgång till HIV-läkemedel finns det alltså möjlighet att vända sjukdomsförloppet.

 

Hur fungerar hiv-mediciner?

Det finns ännu inget botemedel mot hiv. En person med hiv är därför beroende av att äta mediciner resten av livet. Hiv-medicinerna stoppar viruset från att föröka sig, vilket gör att immunförsvaret kommer att vara fortsatt starkt.  För många personer räcker det med att ta en tablett en gång om dagen.

Hur stor är risken att hivviruset överförs från en person till en annan?

Risken är extremt liten om personen som lever med hiv har läkemedelsbehandling (vilket de allra flesta har).

Hivviruset kan inte överföras genom till exempel pussar, kramar, tårar, snor, svett, handdukar, handslag, badvatten, myggbett eller genom att äta från samma tallrik. Detta gäller oavsett om personen som lever med hiv har läkemedelsbehandling eller ej.

Hur vet jag om jag har hiv?

Genom provtagning. Testet är gratis och du kan göra det på en ungdomsmottagning, vårdcentral, infektionsmottagning eller en sex- och samlevnadsmottagning.

Hur kan du stötta någon som har hiv?

Du kan visa att du inte är rädd, att du är intresserad och att du vill vara det stöd som personen önskar. Det kanske leder till att personen känner sig trygg och vågar berätta för fler. Du kan också läsa på och lära dig mer om hiv, visa att du är uppdaterad och har kunskap!

Kan du skaffa barn om du har hiv?

Det går bra. Du kan både bli gravid eller göra någon gravid när du har hiv utan att barnet får hiv. För en kvinna som har hiv och som medicinerar under graviditet och förlossning och som även undviker amning, är risken minimal att hiv överförs till barnet.

Saknas den fråga som du önskar svar på? Skriv till oss så svarar vi dig!

HANTERING AV PERSONUPPGIFTER (GDPR)

Barnhivcentrum, samlar in och bearbetar dina personuppgifter för att tillhandahålla produkter och tjänster åt dig, för att informera dig om nyheter och uppdateringar av våra produkter och tjänster, för att anpassa din upplevelse av vår webbplats samt för att förbättra våra produkter och tjänster.

När som helst har du rätt att få tillgång till, korrigera och radera dina personuppgifter och att invända mot bearbetning av dina personuppgifter. Du kan utöva dessa rättigheter genom att skicka ett e-postmeddelande till följande adress kontakt@barnhiv.se.

Barnhiv Centrum förbinder sig att respektera och skydda dina personuppgifter och din personliga integritet i enlighet med gällande lagstiftning, branschregler och andra relevanta normer. Vi lämnar aldrig ut dina personuppgifter till tredje part utan ditt godkännande.

JAG FÖRSTÅR