Barn med hiv i Sverige
Barn och unga med hiv i Sverige är friska och kan leva ett liv med samma möjligheter och framtid som andra. Idag lever omkring 130 barn och ungdomar med hiv i Sverige.
Majoriteten barn som lever med hiv har fått hivviruset från sin mamma under graviditeten, vid förlossningen eller under amningsperioden. Med största sannolikhet p.g.a. att mamman inte har haft tillgång till läkemedelsbehandling eller att hennes diagnos varit okänd. Ungefär hälften av de barn och unga som lever med hiv i Sverige är patienter på Astrid Lindgrens Barnsjukhus.
I Sverige är rekommendationen att både barn och vuxna som lever med hiv bör behandlas med läkemedel. Liksom vid andra kroniska sjukdomar bör regelbundna kontroller utföras på sjukhus. Barn som lever med hiv besöker sjukvården ungefär fyra gånger per år. Vid dessa besök tas blodprov för att mäta virusmängd och bedöma funktionen på immunförsvaret. Målet vid behandling av hiv är att nivån på hivviruset ska vara omätbar.
Friska barn med en kronisk sjukdom
Barn med hiv har goda möjligheter att leva ett normalt liv med samma förutsättningar som andra barn när det gäller skola och fritidsaktiviteter. Att leva med hiv innebär inga begränsningar i studie- och yrkesval. Det är fullt möjligt att leva i en parrelation utan att överföra virus till sin partner sexuellt, eftersom risken för överföring vid välbehandlad hiv är ytterst minimal. Att leva med hiv är inte ett hinder för att kunna skaffa egna friska barn.